Кому алкоголь повністю протипоказаний

Кому алкоголь повністю протипоказаний

Більшість лікарів та вчених б’ють сполох та невпинно розповідають суспільству про шкоду алкогольних напоїв. Враження організму людини алкоголем може мати різну інтенсивність та визначається індивідуальними особливостями, віком, статтю, тривалістю адикції. Є певна категорія людей, яким вживання алкогольних напоїв абсолютно протипоказане.

Алергія на алкоголь: міф чи реальність?

На вечірках або корпоративах інколи можна зустріти осіб, які відмовляються вживати алкоголь, аргументуючи своє небажання пити алергією. Отже, чи існує насправді алергічна реакція до етанолвмісних субстанцій чи це міф?

Реакція гіперчутливості до алкогольних напоїв (особливо до червоного вина) зустрічається відносно часто - близько 10% населення має алергію на алкоголь. Зазвичай патологія проявляється симптомами з боку дихальних шляхів: риніт або загострення бронхіальної астми в пацієнтів із цим захворюванням в анамнезі. Існує два механізми розвитку реакції гіперчутливості:

  • імунологічні IgE-опосредковані алергічні реакції;
  • реакції непереносимості, обумовлені алерген-специфічними механізмами.

Алергенами можуть бути наступні речовини:

  • виноград;
  • білки;
  • інгредієнти, що використовуються для освітлення білих вин (до прикладу, риб’ячий желатин);
  • яєчний альбумін;
  • ферменти (лізоцим, пектиназа, глюканаза, уреаза, ароматичні ензими);
  • пліснява (особливо Botrytis cinerea);
  • етанол, ацетальдегід, оцтова кислота, сульфіти, гістамін;
  • флавоноїди (антоціани та катехіни).

Найчастіше алергія на алкоголь зумовлена реакцією непереносимості сульфітів, особливо після вживання білого вина особами з бронхіальною астмою, та реакцією непереносимості гістаміну та інших біогенних амінів після вживання червоного вина. Таким чином, бажання насолодитись келихом вишуканого Шардоне може призвести до анафілаксії й, як наслідок, госпіталізації у відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Flush syndrome: вроджена непереносимість алкогольних напоїв

Flush syndrome ще називають синдромом азіатського почервоніння: розлад доволі поширений серед китайців, японців та корейців. Почервоніння шкіри обличчя після вживання навіть незначної кількості алкоголю пов’язане зовсім не з гарним кровопостачанням, а вказує на порушення метаболізму етанолу.

Flush syndrome - генетичне захворювання, при якому збільшена кількість алкогольдегідрогенази та знижена концентрація ацетальдегіддегідрогенази, що призводить до інтенсивного накопичення токсичного метаболіту ацетальдегіду. Саме ця речовина зумовлює дилатацію судин у шкірі обличчя та почервоніння. Також доведено, що людина з дефіцитом ацетальдегіддегідрогенази, яка випиває щоденно 2-3 пляшки пива, має в 10 разів вищий ризик розвитку раку стравоходу.

Лікарські препарати - «ворог» алкоголю

Хоча організм людини здатен у невеликій кількості продукувати етанол, його концентрація в крові жодним чином не впливає на метаболізм лікарських засобів. Водночас вживання алкогольних напоїв спричиняє суттєве підвищення рівня цієї речовини, що може негативно вплинути на ефективність медикаментів. Серед основних причин, чому не можна поєднувати ліки та алкоголь, наступні:

  1. Діюча речовина медикаменту може змінити свої властивості після контакту з етанолом. Як результат, ніякого лікування, а лише підвищення токсичності.
  2. Порушення процесу транспортування лікарського препарату із кров’ю до органа-мішені. Досягнення бажаного терапевтичного ефекту можливе лише у разі підвищення дози медикаменту.
  3. Небезпечна суміш «ліки-алкоголь» активує окисно-відновні реакції в організмі, що призводить до пришвидшення процесу старіння клітин через інтенсивне продукування вільних радикалів.
  4. Печінка - орган, в якому відбувається метаболізм більшості речовин, зокрема лікарських засобів та етанолу. Через надмірне навантаження печінка не здатна належним чином впоратись із навалою токсичних речовин, тому спостерігається накопичення токсинів у крові.
  5. Суттєво підвищується ризик розвитку побічних ефектів лікарських препаратів, адже етанол здатен посилювати дію деяких медикаментів.

Препарати, які абсолютно несумісні з алкогольними напоями

Транквілізатори

Абсолютно усі препарати із седативною дією не можна змішувати з алкоголем. Вживання такого «коктейлю» може призвести до раптового порушення координації рухів, появи сонливості, нестерпного головного болю та навіть втрати свідомості. Додатково посилюються ефекти алкоголю, що супроводжуються порушенням функціонування нервової системи: людина поводиться неадекватно та не здатна належним чином реагувати на зовнішні подразники.

Антибіотики

Вживання алкогольних напоїв під час антибіотикотерапії може призвести до токсичного гепатиту, а згодом - до цирозу печінки. На початкових етапах людина може відчувати всі симптоми інтоксикаційного синдрому, який виникає через активне руйнування гепатоцитів із вивільненням токсичних речовин.

Антигістамінні препарати

Людина відчуватиме посилення алкогольного сп’яніння. Значно порушується функціонування центральної нервової системи, можливе навіть виникнення слухових та зорових галюцинацій.

Антидепресанти

Психіатри наголошують, що пацієнтам, які приймають антидепресанти, необхідно утриматись від вживання алкогольних напоїв. Це пояснюється тим, що алкогольні напої мають потужний депресивний ефект, який повністю нейтралізує дію препаратів. Саме тому лікування не принесе бажаного результату. Також значно збільшується навантаження на печінку.

Неселективні протизапальні препарати

Під час грипу або ГРВІ НПЗП незамінні, адже допомагають боротись із симптомами інфекційного захворювання, зокрема із підвищенням температури тіла. Варто утриматись від вживання алкогольних напоїв, адже суміш протизапальних ліків та етанолу може призвести до непоправних наслідків.

Антигіпертензивні препарати

Препарати для нормалізації артеріального тиску вкупі з етанолом збільшують навантаження на серцево-судинну систему. Доведено, що в осіб із захворюваннями міокарда збільшується ризик виникнення інфаркту, а в людей із гіпертонічною хворобою - інсульту.

Також не варто вживати алкоголь у разі прийому гормональних препаратів. До прикладу, дія комбінованих оральних контрацептивів повністю нейтралізується навіть після келиху вина.

Захворювання, при яких заборонене вживання алкогольних напоїв

Патології підшлункової залози. Підшлункова залоза - один з органів, у якому відбувається метаболізм етанолу. Саме тому людям з цукровим діабетом та хронічним панкреатитом рекомендується утримуватись від вживання алкогольних напоїв. Внаслідок порушення функціонування органел клітин підшлункової залози відбувається неадекватна активація травних ферментів та так зване самоперетравлення органу. Також алкоголь індукує загибель ацинарних клітин як шляхом некроза, так і несвоєчасною активацією апоптоза.

Патології печінки. Враховуючи, що печінка - основний орган, в якому відбувається метаболізм етанолу, особам із патологією печінки вживання алкогольних напоїв абсолютно протипоказане. Це пояснюється тим, що відбувається додаткове руйнування печінкової тканини активними формами кисню, які генеруються CYP2E1 та мають прозапальну активність. Шляхи руйнування гепатоцитів йонами перекису водню та супероксиду наступні:

  • активація окисно-відновних факторів транскрипції;
  • підвищення рівня циркулюючих прозапальних цитокінів;
  • сприяння перекисному окисненню ліпідів;
  • стимуляція «атаки» нейтрофілів та інших імунних клітин, що призводить до руйнування власних тканин організму.

Від вживання алкогольних напоїв також варто утриматись пацієнтам із серцево-судинною патологією.

Алкоголізм - серйозне захворювання, з яким неможливо впоратись самотужки. Спеціалісти наркологічної клініки «ВітаКод» гарантують, що ви зможете позбутись залежності всього за один прийом. Записатись на консультацію та дізнатись детальніше про послуги центру можна за номером, або заповнивши онлайн-форму зворотного зв’язку - наші консультанти зателефонують вам якомога швидше.