Сурогатний алкоголь смертельно небезпечний!

Сурогатний алкоголь смертельно небезпечний!

Алкоголь - психоактивна речовина, яка може викликати в людини не лише стан сп’яніння, але й небезпечне для життя гостре отруєння. Зазвичай загрозливий стан може виникнути після вживання великої кількості алкогольних напоїв та його сурогатів. Що ж таке сурогати алкоголю та чому їх небезпечно вживати ми детально розглянемо в цій публікації.

Сурогати алкоголю: швидка та доступна смерть

Сурогатами алкогольних напоїв вважаються спиртовмісні субстанції, які використовуються в побуті та не призначені для вживання людиною, а також вино/пиво/горілка/коньяк/настоянки, що виготовлені із використанням неналежної сировини або із порушенням технології виробництва. Зазвичай сурогати вживають особи із ІІІ стадією алкоголізму через їх доступність та значно нижчу вартість.

Різновиди сурогатів алкоголю

Вирізняють два варіанти таких речовин: ті, що містять у своєму складі етиловий спирт, та ті, у складі яких етанол відсутній.

Сурогати першої категорії:

  • Денатурований спирт - суміш етилового спирту, який є основою, метанолу, керосину та інших денатуратів. Зазвичай такий розчин використовується у якості розчинника, очисного засобу та пального. Іноді до складу денатурату також додають піридин, який обумовлює неприємний запах суміші, та метиловий фіолетовий, що змінює колір речовини для запобігання її вживання всередину.
  • Політура - речовина, яка використовується для покриття виробів з деревини та надання їм блискучості. Субстанція може містити у своєму складі понад 90% етанолу.
  • Бутанол використовується в якості розчинника, та може слугувати непоганим замінником такого палива, як бензин.
  • Різноманітні одеколони та лосьйони. Вироби містять у собі приблизно 50% етилового спирту, мають приємний запах за рахунок наявності у складі ароматизаторів та призначені для зовнішнього використання.
  • Гідролізний та сульфітний спирти. Можна сказати, що це той же етанол, проте він має більш виражені токсичні властивості - речовина отримується шляхом переробки деревини.
  • Морилка - спеціалізований розчин, який використовується для фарбування виробів з деревини. Суміш містить етанол та різноманітні барвники, що дозволяє зберегти унікальну текстуру дошки та виділити малюнок.
  • Настоянки глоду та пустирника. Перший препарат зазвичай рекомендується приймати пацієнтам із захворюваннями серцево-судинної системи, адже активні речовини, які містяться у плодах глоду, значно посилюють кровотік в коронарних судинах та судинах головного мозку. Настоянка пустирника має виражений седативний ефект, тому нерідко призначається тривожним пацієнтам та особам, що мають порушення сну.

Сурогати другої категорії:

  • Метиловий, пропіловий, аміловий та мурашиний спирти.
  • Бутиловий спирт, який виготовлений без використання етанолу.
  • Етиленгліколь, який міститься у складі антифризу.

Усі вищеперераховані речовини не призначені для використання всередину, проте це зовсім не зупиняє осіб із алкогольною залежністю, котрим на ІІ-ІІІ стадії алкоголізму абсолютно байдуже, що саме вживати. Результатом настільки безвідповідального відношення до власного організму та стану здоров’я може бути навіть летальний наслідок.

Симптоматика отруєння сурогатами, що містять етиловий спирт

Першими проявами отруєння є сп’яніння, відчуття релаксу та ейфорії. Проте згодом у разі подальшого вживання сурогатного алкоголю виникають наступні симптоми:

  1. Блідість шкірних покривів.
  2. Діарея та тенезми.
  3. Розширення зіниць.
  4. Сухість слизових оболонок ротової порожнини.
  5. Спрага.
  6. Порушення координації рухів.
  7. Сплутаність мовлення.
  8. Можливе порушення свідомості, в тому числі син копальні стани.

Також пацієнти скаржаться на нестерпний головний біль, який неможливо усунути ненаркотичними анальгетиками.

Отруєння метиловим спиртом

Метанол використовувався ще в Давньому Єгипті з метою муміфікації трупів. Цю речовину отримували шляхом переробки деревини, тому її ще називали «дерев’яним вином». Метанол - токсичний спирт, який використовується в промисловості в якості розчинника та входить до складу денатурованого технічного спирту. Виробництво даної речовини досягло апогею в 1923 році - саме тоді метанол почали використовувати в машинобудівництві, парфумерній галузі та при виготовленні палива для літаків.

Метанол може утворюватись в процесі ферментації у разі виготовлення алкогольних напоїв на основі рису, кукурудзи, пшениці в домашніх умовах або в фальсифікованих виробах. Також деякі особи можуть вживати антифриз, рідину для омивання скла та інші субстанції, що містять у своєму складі метиловий спирт, через їх відносну доступність та низьку вартість у порівнянні з спиртними напоями.

Клінічно отруєння метанолом проявляється протягом 30 хвилин - 4 годин після прийому. Серед основних симптомів:

  • нудота та блювання;
  • біль в животі;
  • сплутаність свідомості;
  • сонливість.

В залежності від поглинутої дози внаслідок латентного періоду тривалістю 6-24 години виникає некомпенсований метаболічний ацидоз, що характеризується появою світлобоязні, диплопії, нечіткості зору, ністагму та сліпоти. Затуманеність зору - одна з найхарактерніших ознак інтоксикації метанолом, що дозволяє підозрювати отруєння саме цією речовиною. Зіниці пацієнтів розширені, їх реакція на світло уповільнена або взагалі відсутня. Також наслідком ацидозу може бути гіперглікемія та гіперкаліємія. Основні ефекти метанолу на організм:

Неврологічні прояви

Метанол може індукувати опосередковане лейкотрієнами запалення нервової тканини - саме ці речовини обумовлюють токсичне ураження головного мозку. Ще одним аспектом ураження ЦНС є збільшення концентрації гальмівного нейромедіатора ГАМК на тлі інгібування активності ГАМК-ергічних рецепторів та NMDA-глутаматних рецепторів.

Порушення зору

Нечіткість зору, «зір сніжного поля» або повна сліпота - усе це наслідки токсичної дії метанолу на зоровий нерв та клітини пігментованого епітелію сітківки. Порушення зору обумовлені дією форміату та можуть виникати протягом 72 годин після вживання алкогольних напоїв, що містили у своєму складі метанол.

Метаболічний ацидоз

Порушення кислотно-основного балансу обумовлене інтенсивним розпадом метилового спирту на форміат та мурашину кислоту. Оскільки остання субстанція не має швидкого природного метаболічного шляху виведення з організму людини, вона доволі швидко накопичується та закислює внутрішнє середовище.

Ниркова недостатність

Деякі випадки гострої ниркової недостатності були пов’язані з міоглобінурією, метаболічним ацидозом та високою початковою осмоляльністю плазми крові.

Ушкодження печінки

Серед основних порушень, які виникають у печінці в разі отруєння метиловим спиртом, мікро- та макровезикулярний стеатоз, центральний некроз гепатоцитів, помірний внутрішньопечінковий застій жовчі та гідропічна дегенерація.

Врятуйте своє життя - зверніться по допомогу до спеціалістів наркологічного центру «ВітаКод»

Лікарі клініки надають кваліфіковану допомогу при алкоголізмі та інших формах залежності всього за один прийом, використовуючи міжнародні протоколи лікування. Дізнатись детальніше про програму терапії та записатись на консультацію до спеціаліста наркологічного центру ви можете за номером на сайті, або заповнивши онлайн-форму зворотного зв’язку.