Шкода алкоголю для здоров’я

Шкода алкоголю для здоров’я

Алкоголь - психоактивна речовина, яка викликає залежність та широко використовується у багатьох культурах протягом багатьох сторіч.

Доведено, що вживання алкогольних напоїв призводить до більш ніж 200 порушень в організмі, зокрема травматичних пошкоджень, патологій серцево-судинної системи та захворювань органів шлунково-кишкового тракту. За даними ВООЗ щорічно через зловживання алкоголем у світі гине 3 мільйони людей, що складає 5,3% від усіх випадків смерті. Саме тому лікування залежності є сьогодні доволі актуальним питанням.

Біохімія алкоголю: що відбувається в організмі після випитого келиха вина або чарки горілки?

Молекула етанолу завдяки невеликим розмірам та іншим особливостям будови легко проникає через мембрану клітини та змішується із водою. Всмоктування алкогольних напоїв розпочинається ще у ротовій порожнині та частково відбувається у шлунку, проте найбільша кількість речовини потрапляє у кровоносне русло з тонкої кишки.

Розщеплення та нейтралізація сполуки здійснюється у печінці - потужному «фільтрі» людського організму. Процеси регулюються двома ферментами: алкогольдегідрогеназою та ацетальдегіддегідрогеназою. Ці ензими відповідають за послідовне перетворення етанолу в безпечну оцтову кислоту, проте проміжним продуктом реакції є отруйний ацетальдегід.

Ефект сп’яніння обумовлений стимуляцією вироблення гальмівної речовини ГАМК головним мозком - ця сполука сповільнює проведення імпульсу нервовими волокнами, тому у людини виникає відчуття бажаного релаксу та спокою. Також алкоголь стимулює секрецію дофаміну - так званого «гормону задоволення», який у комплексі з ацетальдегідом викликає ейфорію.

Шкода алкоголю: які зміни в організмі виникають при вживанні алкогольних напоїв?

Алкоголь чинить згубний вплив на всі системи організму людини. У цьому розділі ми розглянемо найбільш поширені порушення, пов’язані із вживанням етанолвмісних напоїв.

Серцево-судинна система

Шкідливий вплив вживання алкоголю на органи серцево-судинної системи можна назвати комбінованим: етанолвмісні речовини у поєднанні із рештою несприятливих факторів (тютюнопаління, стреси, надмірна вага, супутні захворювання інших органів та систем) викликають виникнення або прогресування багатьох патологій. Алкоголізм асоційований із такими захворюваннями, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, гостре порушення мозкового кровообігу та алкогольна кардіоміопатія. Щоб уникнути цих патологій, необхідно якомога раніше розпочати лікування алкоголізму.

Шлунково-кишковий тракт

Зловживання алкогольними напоями призводить до наступних порушень ШКТ:

  1. Безпосереднє пошкодження слизової оболонки стравоходу та шлунку.
  2. Порушення моторної функції шлунку та кишківника.
  3. Зменшення або збільшення секреції шлункового соку із подальшим розвитком гастриту.

Печінка

Цей орган є частиною шлунково-кишкового тракту, однак його варто виокремити через фатальний токсичний вплив метаболітів етанолу на печінкові клітини. Найпоширенішими захворюваннями печінки, пов’язаним зі зловживанням алкогольними напоями, вважаються:

  • алкогольний стеатогепатоз (жирова дистрофія печінки). У клітинах печінки відбувається активація перекисного окиснення ліпідів, порушується жировий обмін, що призводить до накопичення крапель жиру у гепатоцитах;
  • алкогольний фіброз із переходом у цироз печінки. При цьому захворюванні нормальні тканини органа заміщуються на сполучну. У результаті порушуються абсолютно усі функції одного з головних «фільтрів» організму людини;
  • гепатоцелюлярна карцинома (рак печінки) - злоякісне новоутворення з клітин печінки. Ця патологія вважається однією з найбільш поширених, та займає 3 місце у структурі летальності онкологічних пацієнтів.

З вживанням алкоголю також асоційовані інфекційні захворювання печінки, зокрема вірусний гепатит В та С.

Нервова система

Молекули етанолу легко проникають через мембрани нервових клітин, що призводить до порушення регуляції процесів гальмування/збудження. Хронічне зловживання алкогольними напоями викликає загибель нейронів і рано чи пізно може призвести до таких грізних патологій, як алкогольна енцефалопатія, деменція та алкогольна нейропатія. Залежність суттєво порушує якість життя, тому варто своєчасно звернутись по анонімну допомогу при алкоголізмі.

Репродуктивна функція

У чоловіків регулярне вживання алкогольних напоїв призводить до фемінізації через збільшення вироблення «жіночого» гормону естрогену. Як наслідок, зменшується статевий потяг, з’являється відкладення жирової тканини у ділянці живота та стегон, збільшуються молочні залози. У жінок можуть спостерігатись наступні проблеми:

  • безпліддя;
  • висока ймовірність викидня;
  • ускладнення вагітності.

Окрім вищеперерахованого, у представників обох статей збільшується ризик появи інфекцій, що передаються статевим шляхом, через нерозбірливі та незахищені статеві контакти у стані алкогольного сп’яніння.

Чому варто обрати наркологічний центр «ВітаКод»?

Допомога при алкоголізмі - трудомісткий процес, який потребує комплексного й індивідуального підходу. Центр лікування алкоголізму у Вінниці - група кваліфікованих спеціалістів із багаторічним досвідом роботи з алко- і наркозалежними. Серед наших переваг:

  • оперативність - лікування алкоголізму за 1 прийом;
  • сучасність;
  • повна анонімність;
  • компетентність;
  • зручне розташування;
  • індивідуальне лікування алкоголізму.

Дізнатись детальніше про «ВітаКод» та записатись на консультацію ви можете за номером у розділі «Контакти».