Алкоголь та домашнє насильство

Алкоголь та домашнє насильство

Ні для кого не є таємницею, що вживання надмірної кількості алкогольних напоїв - одна з найбільш значущих проблем сучасного суспільства. Алкоголізм - важке захворювання, якого доволі важко позбутись без кваліфікованої допомоги, а не шкідлива звичка, як прийнято вважати. Звичка свідомо підлягає контролю, в той час, як залежність доволі важко контролювати. Щоп’ятниці співробітники правоохоронних органів ведуть боротьбу зі злочинами, що здійснюються людьми у стані алкогольного сп’яніння. Серед правопорушень, які досить часто скоюють алкоголіки - насильство над членами своєї родини.

Наслідки вживання алкогольних напоїв: світова статистика

Алкоголь займає доволі важливу позицію в історії людства вже не менш ніж 8000 років. Принаймні 90% осіб хоча б один раз вживали спиртні напої, а в 30% наявні проблеми, пов’язані із споживанням алкоголю. Важкі порушення життєдіяльності та алкогольна залежність спостерігаються приблизно в 10% чоловіків та 3-5% жінок у всьому світі.

За статистикою, безконтрольне вживання алкогольних напоїв призводить до:

  • 90% випадків сексуального насилля;
  • 80% перших статевих актів;
  • 70% незапланованих вагітностей;
  • 60% усіх інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • 50% усіх дорожньо-транспортних пригод;
  • 50% розлучень через алкоголізм одного з членів сім’ї;
  • 50% вбивств;
  • 25% суїцидів.

Домашнє насильство внаслідок зловживання алкоголю: що це?

Існує декілька варіантів визначення поняття «домашнє насильство»: «сімейне» або ж «партнерське». Це словосполучення явно визначає насилля, що відбувається між двома особами, які знаходяться в близьких, інтимних стосунках (партнери або подружжя). Дуже важливо диференціювати звичайну конфліктну ситуацію та насилля: конфлікт - разовий епізод, в той час, як насилля має повторюваний регулярний характер.

Конфліктна ситуація, наскільки б гострою вона не була, може вважатись насиллям, якщо ситуація повторюється як мінімум двічі. Принципова відмінність в тому, що конфлікт має вузько спрямований напрямок з підґрунтям певної проблеми, яку теоретично можна вирішити шляхом компромісу або звернення до психолога/юриста.  Таким чином, в будь-якої конфліктної ситуації є логічне завершення.

Партнерське насилля - модель поведінки одного з членів сім’ї, в основі якої є повний нагляд та беззаперечна влада. Агресія стосовно іншої особи в даному випадку не має жодного підґрунтя, окрім того, що партнер прагне встановити абсолютний контроль над почуттями та поведінкою іншої людини, а також бажає пригнітити та знищити особистість індивідуума. Не обов’язково, що таку модель поведінки обере саме чоловік, проте за статистикою особи чоловічої статі дійсно частіше фігурують у справах, пов’язаних із домашнім насильством, як агресори.

Різновиди домашнього насилля

Поняття «домашнє насилля» зазвичай сприймається як здійснення фізичної шкоди своєму партнеру. До фізичного насилля відносяться не лише побої, але й придушення, опіки та інші різновиди нанесення ушкоджень на тіло іншої людини. Проте існують й інші варіанті домашнього насилля:

  1. Сексуальне насилля в сім’ї - примус до статевого акту за допомогою сили, шантажу або погроз. Така форма поведінки пов’язана безпосередньо з стійким уявленням про секс як про подружній обов’язок, який партер повинен виконувати без усіляких контраргументів.
  2. Психологічне насилля - регулярні погрози, шантаж, маніпулятивна поведінка та приниження особистості. Одним з різновидів цього варіанту насилля є залучення та використання дітей: партнер може погрожувати нашкодити нащадкам, якщо дружина/чоловік не буде підкорюватись та виконувати його/її вимоги.
  3. Економічне насилля - позбавлення одного з партнерів фінансової свободи: особа може насильно забирати заробітну платню партнера, приховувати власний прибуток та не дозволяти вільно розпоряджатись коштами.

Основна проблема полягає в тому, що фізичне насилля - це злочин, який можна довести, а сексуальне та економічне насилля в сім’ї - ні.

Алкоголь та агресія: чому наслідком вживання алкогольних напоїв часто стає насилля в сім’ї

Особи, що мають наркотичну або алкогольну залежність, приблизно в 6-7 разів більше схильні до використання фізичної сили відносно членів своєї родини. Така форма поведінки пов’язана із втратою людиною самоконтролю, тому нерідко проблеми вирішуються насильницькими методами.

Доведена кореляція між зловживанням алкогольними напоями та домашнім насильством - приблизно 92% побоїв у сім’ї скоєні особами в стані сп’яніння. Проте не можна назвати побиття результатом зловживання алкоголем: споживання етанолвмісних субстанцій зазвичай є просто приводом для побиття та виправдання подібної асоціальної моделі поведінки. Таким чином, вживання алкогольних напоїв не є безпосередньою причиною домашнього насилля, а лише потенціює викид агресії.

Агресія до самого себе: алкоголізм та ризик самогубства

Вчені довели, що в осіб з алкогольною залежністю набагато вищий ризик завершеного суїциду, аніж у решти людей. Це пов’язано з тим, що в індивідуумів з коморбідною депресією та алкоголізмом спостерігаються важкі серотонінергічні порушення та дофамінергічна дисфункція. Також збільшують вірогідність самогубства структурні порушення головного мозку та нейроповедінкові розлади, наявність стресових подій у житті.

Суїцид входить в топ-10 найбільш поширених причин смерті в світі: за даними ВООЗ щорічно внаслідок умисного самоушкодження з летальним наслідком  гине 800 000 осіб. Таким чином, через самогубство в світі помирає щонайменше 1 людина кожні 40 секунд. Серед усіх психоактивних речовин алкоголь можна назвати однією з найпотужніших субстанцій, що підвищує схильність до саморуйнівної поведінки. Дослідження вказують на те, що до 66% суїцидентів в момент смерті знаходились в стані алкогольного сп’яніння.

Вживання алкогольних напоїв перед скоєнням самогубства збільшує ризик завершеного суїциду, аніж у разі хронічного зловживання алкогольними напоями. В той же час в пацієнтів з алкоголізмом спостерігаються важкі порушення в системі нейротрансмісії в центральній нервовій системі, що збільшує вірогідність суїцидальних спроб. Неможливо остаточно вказати, який саме стан передує бажанню вчинити самогубство: зловживання алкогольними напоями чи супутня депресія.

Домашнє насильство - кримінальний злочин, за який передбачена відповідальність згідно з статтею 126 ККУ. Ви можете звернутись по допомогу до спеціалістів наркологічного центру «ВітаКод» - лікарі клініки нададуть кваліфіковану допомогу та проведуть консультацію у зручний для вас час. Дізнатись детальніше про послуги, зокрема про лікування алкогольної залежності, ви можете за номером на сайті.