5 ознак, що людина алкоголік

5 ознак, що людина алкоголік

Алкоголь - психоактивна речовина, яка надто швидко викликає звикання. Проте як відрізнити побутове пияцтво від перших стадій алкоголізму? Чи можна виявити захворювання на початку та попередити його прогресування? Саме про основні 5 ознак, які дозволяють запідозрити алкоголізм, йдеться в даній публікації.

Ознака №1: Втрата контролю над кількістю вживаного алкоголю

У разі вживання алкогольних напоїв людині важко зупинитись самостійно та обмежитись запланованою дозою. Не обов’язково навіть доведення до стану сильного алкогольного сп’яніння, проте частіше спостерігається «вливання» в себе до стану, коли фізично навіть неможливо підняти чарку. Якщо особа збирається випити зовсім трохи, адже їй наступного дня необхідно сідати за кермо/гарно себе почувати перед роботою, але випиває більше запланованого, можна підозрювати розвиток толерантності до алкогольних напоїв.

Ознака №2: Пригнічений настрій у тверезому стані

Для людини із алкогольною залежністю характерна агресивність, пригніченість, замкненість та роздратованість. Настрій кардинально змінюється, якщо з’являється можливість задовольнити потребу в алкогольних напоях: корпоратив, застілля у компанії друзів або колег тощо. Людина різко стає веселою, життєрадісною та збудженою. Такі емоційні зміни свідчать про наявність психологічної залежності, тобто про першу стадію алкоголізму, коли для гарного настрою необхідна певна доза алкоголю. Якщо доступу до об’єкта пристрасті немає, людина знаходиться у пригніченому емоційному стані навіть за відсутності аргументованих причин.

В подальшому психологічний стан індивідуума лише погіршується, адже до емоційного дискомфорту приєднується фізичний: у разі абстинентного синдрому пацієнт потерпає від головного болю, нудоти, блювання, відчуття «ломоти» в усьому тілі, зниження працездатності та загальної слабкості. Такий комплекс симптомів робить людину ще більш роздратованою та агресивною.

Ознака №3: Заперечення наявності алкогольної залежності

На початкових стадіях алкогольної залежності пацієнт не здатен критично оцінювати свою поведінку, тобто він заперечує наявність патологічного потягу до спиртних напоїв та стверджує, що в будь-який момент може припинити своє пияцтво. Також особа знаходить виправдання та привід для кожного епізоду зловживання алкоголю.

Можлива демонстративна тимчасова відмова від споживання алкогольних напоїв: так пацієнт бажає довести рідним, друзям та колегам, що у нього немає залежності та він цілком контролює ситуацію. Проте у такі періоди поведінка індивідуума значно змінюється: людина стає агресивною та відчуває роздратування через будь-які навіть несуттєві негаразди.

Заперечення наявності алкогольної залежності спостерігається навіть на ІІ та ІІІ стадії алкоголізму, коли зміни на функціональному та психоемоційному рівнях стають явними. Людина абсолютно втрачає контроль над ситуацією та не здатна самостійно впоратись із захворюванням. Якщо хтось з рідних спробує вказати особі на наявність алкогольної залежності, усі слова/прохання схаменутись стикнуться із «стіною» агресії та заперечень.

Ознака №4: Активний пошук приводів та можливостей випити алкогольні напої

Людина може вживати алкоголь постійно. Серед найбільш поширених приводів для розпивання спиртного: відвідування гостей, похід у ресторан, бар, вихідний або святковий день, або ж просто «для настрою» після важкого дня на роботі, «для апетиту» перед вечерею тощо. Також значно зростає інтерес до корпоративних вечірок та інших розважальних заходів, де можливе вживання алкогольних напоїв. З прогресуванням алкоголізму, людина потребує все більше приводів для виправдання пияцтва. Як наслідок, формується замкнений цикл:

  • «підготовчий» етап, тобто пошук приводу для вживання алкоголю та очікування заходу;
  • безпосередньо вживання алкоголю. Контроль дози майже відсутній;
  • абстинентний синдром. Зазвичай, пацієнти усувають його алкоголем.

Якщо людина не здатна зізнатись сама собі у наявності залежності, проте спостерігаються вищезазначені симптоми, можна запідозрити наявність алкоголізму.

Ознака №5: Зміна оточення

Цей етап алкогольної залежності характеризується залученням та спотворенням соціальної сфери. Людині досить некомфортно знаходитись в оточенні осіб, що абсолютно не вживають алкогольні напої або ж утримуються від їх розпивання. Пацієнт починає шукати компанію, де його не будуть засуджувати за потяг до спиртного. Саме тому зміна оточення незворотна у разі алкогольної залежності.

Переконати залежну людину звернутись до кваліфікованого спеціаліста дійсно дуже важко, доки вона сама не усвідомить наявність проблеми. Проте побороти міцний бар’єр обману себе та позбутися бажання втекти від реальності шляхом вживання алкогольних напоїв самотужки може не кожен. Щоб раз і назавжди ліквідувати патологічний потяг до алкогольних напоїв, зверніться до спеціалістів наркологічного центру «ВітаКод» - лікарі клініки використовують найсучасніші методики лікування алкогольної залежності, та гарантують повернення до щасливого тверезого життя.